ASMA (AGMA)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1460,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Analiza ASMA (Anti-Smooth Muscle Antibody), poznata i kao AGMA (Anti-Glomerular Membrane Antibody) test, je dijagnostički postupak koji se sprovodi u IntroLab laboratoriji u Beogradu. Cilj ove analize je detekcija prisustva specifičnih antitela u krvi koja ciljaju glatke mišićne ćelije, što je posebno relevantno u kontekstu određenih autoimunih stanja. Zajedno sa drugim laboratorijskim testovima, ova analiza može pružiti ključne informacije za preciznu dijagnozu i optimalno lečenje.

Šta je ASMA (AGMA)?

ASMA (AGMA) su specifična antitela koja su deo imunološkog odgovora našeg tela. Ona se razvijaju kao odgovor na oštećenje ili inflamaciju glatkih mišićnih ćelija, naročito onih u jetri, srcu i gastrointestinalnom traktu. Povišeni nivoi ovih antitela često ukazuju na autoimune poremećaje, kao što su autoimuni hepatitis i primarna bilijarna ciroza.

Zbog čega je merenje ovog parametra bitno?

Prisustvo ASMA (AGMA) u krvi može biti indikator autoimunih poremećaja. Autoimune bolesti su stanja u kojima imunološki sistem greškom napada zdrave ćelije tela, dovodeći do upale i oštećenja tkiva. Ova analiza je stoga ključna u ranoj detekciji, dijagnostici i nadzoru ovih bolesti. Pravovremena dijagnoza omogućava ranu intervenciju i smanjenje potencijalnih komplikacija.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Testiranje se obično preporučuje ukoliko postoji sumnja na autoimune bolesti, posebno one koje pogađaju jetru. Lekar može preporučiti ASMA (AGMA) test ako osoba ima simptome kao što su:

  • umor
  • gubitak apetita
  • žutica
  • tamna mokraća
  • bol u desnom gornjem delu stomaka
  • neobjašnjive promene u laboratorijskim testovima funkcije jetre

Kako se tumače rezultati?

Rezultati ASMA (AGMA) analize se obično klasifikuju kao pozitivni ili negativni. Pozitivan rezultat ukazuje na prisustvo ASMA (AGMA) u krvi, što može ukazivati na autoimunu bolest. Negativan rezultat znači da antitela nisu detektovana.

Međutim, samo lekar može tačno interpretirati rezultate, uzimajući u obzir ukupnu kliničku sliku pacijenta, uključujući simptome, druge laboratorijske nalaze i medicinsku istoriju.

Kako se vrši analiza?

Nema specifične pripreme potrebne za ovaj test. Međutim, važno je obavestiti lekara o svim lekovima i dodacima koje pacijent koristi, jer neki lekovi mogu uticati na rezultate testa.

Specifičnosti analize

ASMA (AGMA) analiza je deo šireg spektra autoantitela koja se koriste u dijagnozi i praćenju autoimunih bolesti. Iako ovaj test može biti vrlo koristan, on nije dovoljno specifičan da bi se samostalno koristio za dijagnozu. Stoga se često koristi u kombinaciji sa drugim testovima.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.