ASCA IgA

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1560,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

ASCA IgA analiza je specijalizovani laboratorijski test dostupan u laboratoriji IntroLab Beograd. Test se koristi za detekciju antitela Saccharomyces cerevisiae (ASCA) u krvi, što može pomoći u dijagnostici određenih bolesti creva, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Šta su ASCA IgA?

ASCA IgA predstavlja poseban tip antitela, odnosno imunoglobulina A, koje su specifično usmerene protiv Saccharomyces cerevisiae, vrste kvasca poznate kao pekarski ili pivski kvasac. Ova antitela se detektuju u krvi kroz ASCA IgA analizu. Prisustvo ovih antitela može biti indikativno za određena stanja, pre svega inflamatorne bolesti creva, uključujući Kronovu bolest.

U kojim slučajevima se radi ova analiza?

ASCA IgA analiza se često preporučuje kod osoba koje imaju simptome koji mogu ukazivati na inflamatorne bolesti creva. Ovo uključuje simptome kao što su:

 • dugotrajna dijareja
 • krvarenje iz rektuma
 • neobjašnjen gubitak težine
 • bol u stomaku
 • umor
 • oslabljena apsorpcija hranljivih materija

Interpretacija nalaza

Povišene vrednosti ASCA IgA mogu ukazivati na prisustvo inflamatorne bolesti creva, posebno Kronove bolesti. Međutim, ne postoji jedinstvena granica vrednosti koje definitivno ukazuju na bolest, pa se rezultati moraju tumačiti u kontekstu kliničke slike i dodatnih testova.

Sve o Kronovoj bolesti

Kronova bolest je specifičan tip inflamatorne bolesti creva, koja ima mogućnost da zahvati bilo koji segment gastrointestinalnog trakta – od usta do anusa. Najčešće se, međutim, manifestuje u poslednjem delu tankog creva i debelom crevu.

Hronična priroda i simptomi

Ova bolest spada u hronične bolesti, odnosno bolesti koje traju duže vreme i koje imaju tendenciju pogoršanja tokom vremena. Tipično za Kronovu bolest su periodi pogoršanja, odnosno relapsi, i periodi kada su simptomi blaži ili potpuno odsutni, što nazivamo remisija.

Simptomi Kronove bolesti mogu varirati, ali često uključuju bol u stomaku, dijareju, gubitak težine, anemiju i umor. U težim slučajevima, neki pacijenti mogu razviti komplikacije kao što su apscesi, fistule (nenormalne komunikacije između creva i drugih organa ili između creva i kože), ili suženja u crevima.

Potencijalni uzroci

Tačan uzrok Kronove bolesti nije u potpunosti poznat. Smatra se da kombinacija genetskih, imunoloških i ekoloških faktora može doprineti njenoj pojavi. Interakcija između imunog sistema i mikroorganizama u crevima takođe može igrati važnu ulogu u razvoju bolesti.

Tretman bolesti

Kod Kronove bolesti, ključna je individualizacija terapijskog pristupa. Medikamentozna terapija, koja obuhvata upotrebu antiinflamatornih lekova, imunomodulatora i bioloških lekova, često predstavlja prvi korak. Antibiotici se koriste za tretman određenih komplikacija, dok se kortikosteroidi koriste za kontrolu akutnih simptoma.

U nekim slučajevima, uprkos medikamentoznoj terapiji, može biti neophodna hirurška intervencija, kao što je resekcija zahvaćenog dela creva ili formiranje stomi. Uprkos hroničnosti bolesti, adekvatna terapija i redovne posete gastroenterologu mogu doprineti značajnom poboljšanju kvaliteta života pacijenata.

Dijeta i ishrana kod Kronove bolesti

Odabir namirnica može imati veliki uticaj na simptome Kronove bolesti. Preporučuje se uravnotežena ishrana bogata:

 • proteinima
 • vlaknima
 • vitimanima

Posebno su korisni voće i povrće, žitarice od celog zrna, riba i belo meso.

Važno izbegavati namirnice koje mogu pogoršati simptome, kao što su:

 • začinjena hrana
 • alkohol
 • kofein
 • masna hrana

Život sa Kronovom bolešću

Bez obzira na kompleksnost i izazove koje Kronova bolest može doneti, s adekvatnom terapijom i neophodnom podrškom, veliki broj osoba sa ovom dijagnozom ima sposobnost da vodi aktivan život i ostvari puni potencijal svojih životnih mogućnosti.

Dodatne laboratorijske analize za dijagnozu Kronove bolesti

Za postavljanje dijagnoze Kronove bolesti, osim ASCA IgA, mogu se raditi i druge laboratorijske analize kao što su:

 • Kompletna krvna slika – Ovaj test može otkriti promene koje su često povezane sa Kronovom bolešću, kao što su povišen broj belih krvnih zrnaca (leukocita) i trombocita, što može ukazivati na prisustvo upale, kao i anemija (nizak broj crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina) koja može biti posledica hroničnog gubitka krvi kroz creva.
 • Analiza stolice – Ovaj test služi za detekciju patogena u stolici koji bi mogli izazvati simptome slične onima kod Kronove bolesti, poput bakterijskih ili parazitskih infekcija.
 • C-reaktivni protein (CRP) – Ovo je protein koji se proizvodi u jetri kada postoji upala u telu. Njegova povišena koncentracija u krvi može ukazivati na aktivnu inflamaciju, koja je karakteristična za Kronovu bolest.
 • Fekalni kalprotektin – Ova analiza se koristi za detekciju proteina koji je prisutan u belim krvnim ćelijama i koji se izlučuje u stolicu kada postoji upala u crevima. Povišene vrednosti ovog proteina u stolici su povezane sa aktivnošću Kronove bolesti, te može pomoći u razlikovanju simptoma izazvanih Kronovom bolesti od simptoma sindroma iritabilnih creva, gde ova analiza obično pokazuje normalne vrednosti.

Priprema za ASCA IgA analizu

Za ASCA IgA analizu obično nisu neophodne posebne pripreme. Ipak, uvek se savetuje da pacijent pre testiranja proveri eventualne specifičnosti sa lekarom ili medicinskim tehničarem.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.