APCR (rezistencija na aktivisani protein C)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2500,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Hemostaza

Rezistencija na aktivisani protein C (APCR) je složeni fenomen koji se odnosi na smanjenu osetljivost tela na inhibiciju koagulacije putem aktivisanog proteina C. Ova specifična analiza, koja se može obaviti u laboratoriji IntroLab, igra ključnu ulogu u identifikaciji genetskih i laboratorijskih faktora rizika za trombozu. Upoznajte se sa specificnostima i podvrstama ove analize kako biste bolje razumeli vaše zdravlje i potencijalne rizike.

Šta je APCR (rezistencija na aktivisani protein C)?

Rezistencija na aktivisani protein C (APCR) je genetski i laboratorijski poremećaj koagulacije krvi. APCR je povezan sa smanjenom osetljivošću tela na inhibiciju koagulacije putem aktivisanog proteina C (APC). APC je prirodni antikoagulant koji pomaže u regulaciji procesa zgrušavanja krvi.

Rezistencija na aktivisani protein C se obično javlja kao posledica naslednog faktora V Leiden mutacije, koja je najčešći uzrok nasledne trombofilije. Mutacija dovodi do promene u faktoru V koja onemogućava APC da pravilno inaktivira faktor V, što rezultira povećanim rizikom od tromboze.

Kada se radi ova anliza?

Laboratorijski test za APCR se obično izvodi pomoću testa koagulacije, poznatog kao a aktivisani protein C rezistencija test (APCR test). Ovaj test upoređuje vreme zgrušavanja uz dodatak APC, kako bi se utvrdila osetljivost tela na APC. Određivanje rezistencije na aktivisani protein C (APCR) je važno iz nekoliko razloga:

  • Povest tromboze: Osobe sa prethodnom trombozom, posebno mlađe osobe ili one bez drugih očiglednih faktora rizika, mogu biti kandidati za testiranje APCR-a.
  • Faktor V Leiden mutacija: Ako postoji sumnja na prisustvo faktora V Leiden mutacije, testiranje APCR-a može pomoći u potvrđivanju dijagnoze. Faktor V Leiden je najčešći genetski faktor trombofilije i povezan je sa povećanim rizikom od venske tromboze.
  • Porodična istorija tromboze: Osobe s porodičnom istorijom tromboze, posebno ako su bliži srodnici pretrpeli trombozu, mogu se testirati na APCR kako bi se identifikovali nasledni faktori rizika.
  • Ponavljajući spontani pobačaji: APCR se može odrediti kod žena koje su imale ponavljajuće spontane pobačaje, jer rezistencija na aktivisani protein C može biti povezana s problemima vaskularne cirkulacije u placenti.

Priprema za test

Osobe koje nisu imale trombozu ne zahtevaju posebnu pripremu za test rezistencije na aktivisani protein C (APCR). Međutim, preporučuje se da se test ne obavlja odmah nakon obroka, kako bi se osigurala tačnost rezultata. S druge strane, osobe koje su prethodno imale trombozu trebaju se posavetovati sa svojim lekarom pre nego što se odluče za testiranje APCR-a. U tim slučajevima, često je neophodno prekinuti terapiju antikoagulansima na neko vreme pre testiranja, kako bi se obezbedili pouzdani rezultati.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Citratna plazma (venska krv)

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Posavetovati se sa lekarom pre testa.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.