Antitrombin III

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2200,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Hemostaza

Antitrombin III analiza, koja se koristi za merenje nivoa antitrombina III – proteina koji ima ključnu ulogu u regulaciji procesa zgrušavanja krvi, može se obaviti u laboratoriji IntroLab u Beogradu.

Šta je Antitrombin III?

Antitrombin III je protein u krvi koji ima ključnu ulogu u regulaciji procesa zgrušavanja. To je prirodni antikoagulant koji deluje inhibiranjem trombina, kao i drugih proteaza u sistemu koagulacije. Trombin je enzim koji izravno dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka, tako da inhibicijom trombina, antitrombin III pomaže u sprečavanju nekontrolisanog ili preteranog zgrušavanja krvi.

Nedostatak antitrombina III može dovesti do stanja poznatog kao antitrombin III deficijencija. Ovaj poremećaj može povećati rizik od razvoja abnormalnih krvnih ugrušaka, a mogu biti nasledni (primarni) ili stečeni (sekundarni) zbog drugih medicinskih stanja ili tretmana.

Zašto se radi ova analiza?

Ova analiza može biti korisna u dijagnostici stanja koja utiču na koagulaciju krvi. Na primer, ako je nivo antitrombina III nizak, to može ukazivati na stanje poznato kao deficijencija antitrombina III. Ovaj poremećaj može povećati rizik od formiranja abnormalnih krvnih ugrušaka, što može dovesti do duboke venske tromboze (DVT) ili plućne embolije (PE).

Analiza može biti korisna i za praćenje efikasnosti terapije antikoagulantima. Osobe sa visokim rizikom od krvnih ugrušaka, uključujući one sa naslednim stanjima koagulacije, mogu biti na dugotrajnoj terapiji antikoagulantima. Praćenje nivoa antitrombina III može pomoći lekarima da procene da li je ova terapija efikasna.

Specificnosti i podvrste Antitrombin III analize

Analiza antitrombina III ne obuhvata samo jedan tip testa. Dve glavne metode koje se obično koriste uključuju testiranje aktivnosti antitrombina III i detekciju antigena antitrombina III:

  • Antitrombin III Aktivnost: Ovaj test meri funkcionalnu aktivnost antitrombina III u krvi. Drugim rečima, ovaj test ocenjuje koliko dobro antitrombin III radi svoj posao inhibicije trombina i drugih proteaza u sistemu koagulacije. Ako je aktivnost antitrombina III smanjena, to može ukazivati na deficijenciju antitrombina III.
  • Antitrombin III Antigen: Ovaj test meri ukupnu količinu antitrombina III u krvi, nezavisno od toga da li je funkcionalan ili ne. Ovo može biti korisno za razlikovanje između naslednih i stečenih oblika deficijencije antitrombina III.

U nekim slučajevima, oba testa se mogu raditi zajedno kako bi se pružila što potpunija slika o statusu antitrombina III kod pacijenta. Odluka o tome koji će se testovi koristiti i kako će se tumačiti njihovi rezultati zavisi od kliničke situacije i treba je doneti u saradnji sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom.

Priprema za test

Pacijenti koji su imali trombozu, posebno oni koji su na terapiji antikoagulantima, moraju pažljivo pratiti uputstva svog lekara. Aktuelna terapija antikoagulantima, kao i nedavni tromboembolijski događaji, mogu uticati na rezultate testa za antitrombin III. Terapija antikoagulantima, uključujući heparin i varfarin, može privremeno sniziti nivoe antitrombina III u krvi. Stoga je često potrebno da prođe određeni period od poslednjeg unosa antikoagulansa ili od nastanka tromboze, pre nego što se testiranje antitrombina III može pouzdano obaviti.

Osobe koje nisu prethodno doživele trombozu nemaju specifične pripremne zahteve za testiranje antitrombina III. Međutim, idealno bi bilo da se uzorak krvi ne uzima odmah nakon obroka.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Citratna plazma (venska krv)

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Nema posebne pripreme za test. Međutim, poželjno je da se uzorak ne uzima odmah nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.