Antispermatozoidna At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1550,00 rsd

Obrtno Vreme

do 7 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Antispermatozoidna At analiza je specifičan dijagnostički test dostupan u laboratoriji IntroLab Beograd. Ovaj test se koristi za otkrivanje prisustva antitela usmerenih protiv spermatozoida u krvi, seminalnoj tečnosti ili cervikalnoj sluzi. Ova antitela mogu biti uzrok neplodnosti kod muškaraca i žena.

Šta su Antispermatozoidna At?

Antispermatozoidna antitela (Anti-Sperm At) su specifična vrsta autoantitela koja reaguju na proteine na površini spermatozoida. Ova antitela mogu negativno uticati na pokretljivost spermatozoida i njihovu sposobnost da oplode jajnu ćeliju, što može dovesti do problema sa plodnošću.

U kojim slučajevima se radi ova analiza?

Analiza antispermatozoidnih antitela se posebno preporučuje u sledećim situacijama:

  • U kontekstu predoperativne procene pre inseminacije, ova analiza je ključna. Ukoliko se otkrije aglutinacija, fenomen gde su spermatozoidi sastavljeni u grudve, inseminacija može biti neefikasna. To je zato što će spermatozoidi formirati „grudve“ pre nego što stignu do jajne ćelije.
  • Pre izvođenja procedure vantelesne oplodnje, ukoliko su prisutna antispermatozoidna antitela, ova analiza može omogućiti lekarima da odrede najprikladniji postupak vantelesne oplodnje.
  • Nakon bilo kakvih povreda testisa, uključujući hidrokelu, ili drugih stanja koja mogu podstaknuti stvaranje antispermatozoidnih antitela. Analiza može pružiti ključne informacije koje pomažu u kreiranju plana tretmana ili mogućih intervencija.

Interpretacija nalaza

Prilikom tumačenja rezultata antispermatozoidnih antitela, referentna vrednost se često postavlja na 50% ili više. Drugim rečima, ako 50% ili više spermatozoida u uzorku pacijenta ima pridružena antispermatozoidna antitela, to se obično smatra pozitivnim rezultatom, što može ukazivati na imunološki faktor neplodnosti.

Međutim,ove referentne vrednosti se mogu razlikovati u zavisnosti od laboratorije i specifične metode koja se koristi za testiranje. Takođe, prisustvo antispermatozoidnih antitela nije jedini potencijalni uzrok problema sa plodnošću, pa se odsustvo ovih antitela ne smatra garancijom plodnosti. Uvek se preporučuje sveobuhvatna procena plodnosti uključujući i druge laboratorijske testove i kliničke nalaze.

Zašto dolazi do pojave antispermatozoidnih antitela?

Pojava antispermatozoidnih antitela može biti posledica prethodnih infekcija, povreda ili hirurških intervencija na genitalijama, kao što je vazektomija. Takođe, kod nekih ljudi, imuni sistem može proizvesti ova antitela bez jasnog uzroka.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 7 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.