ANCA-p (anti MPO)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1500,00 rsd

Obrtno Vreme

do 4 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

ANCA-p (anti MPO) analiza je dijagnostički test dostupan u laboratoriji IntroLab Beograd, koji se koristi za identifikaciju specifičnih autoantitela u krvi. Ova autoantitela, poznata kao perinuklearna antineutrofilna citoplazmatska antitela (p-ANCA) su usmerena protiv mieloperoksidaze (MPO) i obično su povezana sa određenim vaskulitnim i autoimunskim stanjima, kao što su mikroskopski poliangiitis i hronična idiopatska ulcerozna kolitis.

Šta su p-ANCA (Anti-MPO)?

p-ANCA, ili anti-MPO antitela, su specifična vrsta autoantitela koja se u medicini koristi kao marker za određene autoimunske bolesti. Ova antitela su usmerena protiv enzima mieloperoksidaze (MPO) koji se nalazi u neutrofilnim leukocitima, vrsti belih krvnih zrnaca.

Kada i kod koga se određuju p-ANCA (Anti-MPO)?

Određivanje p-ANCA (Anti-MPO) antitela je posebno bitno kod osoba kod kojih postoji sumnja na bolesti kao što su mikroskopski poliangiitis ili hronična idiopatska ulcerozna kolitis. Test se takođe koristi za praćenje toka ovih bolesti i efikasnosti terapije.

Preporučljivo je obaviti ovaj test ukoliko postoje simptomi koji mogu ukazivati na gore navedene bolesti. Ti simptomi uključuju:

  • neobjašnjivi gubitak težine
  • konstantan umor
  • groznica
  • bol i otok zglobova
  • krvarenje iz nosa
  • crvene mrlje na koži
  • kašalj sa ili bez krvi
  • kratak dah
  • bol u grudima

Kako se vrši analiza?

Za ANCA-p (anti-MPO) analizu koristi se uzorak krvi pacijenta. Krv se obično uzima iz vene na ruci, a potom se šalje u laboratoriju za analizu na prisustvo p-ANCA (anti-MPO) antitela.

Kako se tumače rezultati ANCA-p (anti MPO) analize?

Rezultati se tumače na osnovu referentnih vrednosti koje su standardizovane za ovaj test. Povišene vrednosti p-ANCA (anti-MPO) ukazuju na potencijalnu prisutnost određenih autoimunskih bolesti, dok su snižene vrednosti obično bez kliničkog značaja, osim ako nisu u skladu sa kliničkom slikom pacijenta.

Specifičnosti ANCA antitela

ANCA antitela dolaze u nekoliko varijanti, uključujući p-ANCA (anti-MPO) i c-ANCA (anti-PR3). Svaki tip antitela može ukazivati na određene bolesti. Međutim, treba imati na umu da prisustvo ovih antitela ne predstavlja konačnu potvrdu bolesti; test može biti negativan čak i ako je bolest prisutna, kao što pozitivan test ne potvrđuje sa sigurnošću prisustvo bolesti. Rezultate treba tumačiti uzimajući u obzir simptome pacijenta, istoriju bolesti i druge dijagnostičke nalaze.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 4 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Izbegnete sprovođenje analize odmah nakon konzumacije obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.