ANCA-c (anti PR3)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1500,00 rsd

Obrtno Vreme

do 4 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

ANCA-c (anti-PR3) analiza, koju pruža laboratorija IntroLab Beograd, je specifičan dijagnostički test koji se koristi u medicini, naročito u reumatologiji i nefrologiji, kako bi se detektovala prisutnost određenih autoantitela u krvi. Ova antitela, poznata kao citoplazmatska antineutrofilna citoplazmatska antitela (c-ANCA), posebno su povezana sa granulomatozom sa poliangiitisom (ranije poznatom kao Wegenerova granulomatoza).

Šta su cANCA (anti-Pr3)?

cANCA, ili anti-PR3 antitela, su vrsta autoantitela, odnosno antitela koja imunološki sistem greškom proizvodi protiv sopstvenih ćelija i tkiva. Ova specifična antitela su uperena protiv proteinaze 3 (PR3), enzima koji se nalazi u neutrofilnim leukocitima, vrsti belih krvnih zrnaca. Prisustvo ovih antitela može ukazivati na određene autoimunske bolesti.

Kada i kod koga se određuju cANCA (anti-PR3)?

Određivanje cANCA (anti-PR3) antitela je bitno kod osoba kod kojih postoji sumnja na granulomatozu sa poliangiitisom ili druge vaskulitne bolesti. Test se takođe koristi za praćenje toka ovih bolesti i efikasnosti terapije.

Preporučljivo je obaviti ovaj test ukoliko postoje simptomi koji mogu ukazivati na vaskulitnu bolest. Ti simptomi uključuju:

  • neobjašnjivi gubitak težine
  • konstantan umor
  • groznica
  • bol
  • otok zglobova
  • krvarenje iz nosa
  • crvene mrlje na koži
  • kašalj sa ili bez krvi
  • kratak dah
  • bol u grudima

Kako se vrši ANCA-c (anti PR3) analiza?

Analiza se vrši na osnovu uzorka krvi. Krv se obično uzima iz vene na ruci, nakon čega se laboratorijski analizira na prisustvo cANCA (anti-PR3) antitela.

Kako se tumače rezultati?

Rezultati se tumače na osnovu referentnih vrednosti koje su standardizovane za ovaj test. Povišene vrednosti ANCA-c (anti-PR3) ukazuju na potencijalnu prisutnost autoimunskih bolesti, dok snižene vrednosti obično ne zahtevaju dodatnu pažnju, osim ako nisu u skladu sa kliničkom slikom pacijenta.

Specifičnosti i podvrste ANCA antitela

Postoji nekoliko različitih tipova ANCA antitela, uključujući cANCA (anti-PR3) i pANCA (anti-MPO). Oba tipa imaju svoje specifične indikacije i bolesti sa kojima su povezane. Prisustvo ovih antitela nije apsolutni dokaz bolesti. Negativni test ne isključuje bolest, a pozitivan test ne potvrđuje bolest. Treba ih interpretirati u kontekstu simptoma, istorije bolesti i drugih dijagnostičkih testova.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 4 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Izbegnete sprovođenje analize odmah nakon konzumacije obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.