HDL holesterol

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

150,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

U IntroLab, koja je vodeća laboratorija Beograd, posebnu pažnju posvećujemo analizi HDL holesterola, ključnog parametra koji ima značajan uticaj na vaše srčano zdravlje. Ova analiza se koristi kako bi se procenila koncentracija HDL holesterola u vašoj krvi, pružajući važne informacije o nivou „dobrog“ holesterola u organizmu.

HDL (lipoprotein visoke gustine) holesterol, poznat kao „dobar“ holesterol, ima ključnu ulogu u zaštiti srca. Njegova funkcija je da uklanja višak lošeg holesterola iz arterija i transportuje ga nazad u jetru radi dalje obrade i eliminacije iz organizma. Visok nivo HDL holesterola se smatra povoljnim faktorom za srčano zdravlje, dok nizak nivo može ukazivati na povećani rizik od srčanih oboljenja. Stoga, analiza krvi holesterol pruža važne informacije o vašem srčanom riziku i pomaže u održavanju zdravlja srca.

Indikacije

Indikacije za biohemijske analize krvi HLD holesterol uključuju prisustvo:

  • Ateroskleroze
  • Ishemijske bolesti srca
  • Bolesti jetre
  • Dijabetes melitusa.

Tumačenje rezultata analize HDL holesterola

Povećane vrednosti HDL holesterola mogu biti očekivane kod pacijenata koji koriste određene lekove. Neki od tih lekova su ciklofenil, oralni kontraceptivi, derivati fibrinske kiseline (klofibrat, gemfibrozil), estrogeni, simvastatin, lovastatin, nikotinska kiselina, pravastatin, fenobarbital, karbamazepin, kaptopril, Furopidamin i koenzim K10.

Određeni lekovi poput androgena, ciklosporina, beta-blokatora (posebno nekardioselektivnih), interferona, diuretika, tiazida ili interleukina, mogu dovesti do smanjene vrednosti HDL holesterola. Smanjeni rezultati analize HDL holesterola mogu biti i posledica drugih faktora. Ovo uključuje prisustvo abetalipoproteinemije, hipertrigliceridemije i dekompenzovanog dijabetesa melituse. Takođe, rane bolesti koronarnih arterija, holestaze, nefrotskog sindroma i hronične bubrežne insuficijencije mogu dovesti do odstupanja.

S druge strane, povećane vrednosti HDL holesterola mogu se javiti iz raznih razloga, uključujući hiperalfalipoproteinemiju, primarnu bilijarnu cirozu i hronični hepatitis.

Kako izgleda uzorkovanje?

Analiza HDL holesterola, kao i ostatak analiza krvi lipidni status, uključuje vađenje krvi iz vene na ruci. Naši visoko kvalifikovani tehničari pažljivo prikupljaju uzorak, koristeći sterilne igle i epruvete, kako bi se obezbedila tačna analiza rezultata krvi. Dalje, Vaš uzorak krvi je pažljivo obeležen i analiziran u našoj laboratoriji koja je opremljena najsavremenijim uređajima i postupcima.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Potrebno je da ne jedete ništa najmanje 8 sati (idealno 12 sati) pre vađenja krvi. Tokom tog perioda, treba izbegavati konzumiranje sokova, čaja, kafe, dok je unošenje vode dozvoljeno. Takođe, preporučuje se izbegavanje preterane konzumacije hrane dan pre analize. Važno je da se izbegava fizički i emocionalni stres, kao i konzumacija cigareta najmanje 60 minuta pre davanja krvi.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.