ANA HEP-2 (Antinuklearna At HEP-2)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1600,00 rsd

Obrtno Vreme

do 5 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

U IntroLab laboratoriji u Beogradu, posvećeni smo pružanju ključnih dijagnostičkih usluga, među kojima je i ANA HEP-2 (Antinuklearna At HEP-2) analiza. Ova analiza igra centralnu ulogu u dijagnostikovanju određenih autoimunih bolesti, pružajući ključne informacije koje mogu voditi ka preciznoj dijagnozi i odgovarajućem tretmanu.

Šta su antinuklearna antitela (ANA)?

Antinuklearna antitela (ANA) predstavljaju specifičan tip autoantitela, odnosno ona antitela koja su pogrešno generisana od strane imunološkog sistema, s ciljem napada na sopstvene strukture organizma.

Pod normalnim okolnostima, imunološki sistem našeg tela proizvodi antitela kao odgovor na strane supstance, koje su poznate kao antigeni – primarno virusi i bakterije. Ova antitela služe kao zaštitne proteinske strukture, koje prepoznaju, vezuju se i pomažu u eliminaciji stranih tela ili patogena.

Međutim, u određenim situacijama, imunološki sistem može generisati grešku i početi proizvoditi autoantitela. Ova autoantitela nepravilno identifikuju sopstvene ćelije, tkiva ili organske supstance kao strane te pokreću imunološki odgovor protiv istih. Ova pogrešna imunološka reakcija može dovesti do niza autoimunih bolesti, kao što su sistemski lupus eritematosus, reumatoidni artritis ili Hashimotov tiroiditis, zbog toga što autoantitela napadaju i oštećuju sopstvena tkiva organizma.

Antinuklearna antitela su specijalizovan tip autoantitela koja su usmerena protiv komponenti sopstvenih ćelija, naročito jezgra. Ova vrsta antitela je česta kod ljudi koji boluju od određenih autoimunih bolesti, iako se manji broj ovih antitela može normalno naći u telu. Povišeni nivoi ANA antitela, međutim, često signaliziraju prisustvo autoimunih bolesti, što čini testiranje na ANA antitela važnim dijagnostičkim alatom za ova stanja.

Kada se radi analiza ANA HEP-2 (Antinuklearna At HEP-2)?

ANA HEP-2 (Antinuklearna At HEP-2) test se primenjuje kada postoji sumnja na sistemske autoimune bolesti. Ove bolesti uključuju, ali nisu ograničene na:

 • Sistemski lupus eritematosus (SLE): Hronična autoimuna bolest koja može da utiče na skoro svaki organ u telu. Često uključuje simptome poput umora, bolova u zglobovima i kožnih osipa.
 • Reumatoidni artritis (RA): Hronična inflamatorna bolest koja uglavnom pogađa zglobove, ali može uticati i na druge delove tela.
 • Sjögrenov sindrom: Hronična autoimuna bolest karakterisana suvim očima i ustima. Takođe može uticati na druge organe i sisteme.
 • Skleroderma (sistemska skleroza): Hronična autoimuna bolest koja rezultira zadebljanjem i stvrdnjavanjem kože. Može uticati i na unutrašnje organe.
 • Polimiozitis i dermatomiozitis: Grupa bolesti koje karakteriše inflamacija i slabost mišića.
 • Miksna vezivna bolest (MCTD): Autoimuna bolest koja kombinuje simptome i karakteristike više bolesti vezivnog tkiva, uključujući SLE, sklerodermu i polimiozitis.
 • Autoimuni hepatitis: Bolest u kojoj imunski sistem napada ćelije jetre, uzrokujući upalu i oštećenje.

Lekar može preporučiti ANA HEP-2 analizu ako se kod pacijenta javljaju simptomi kao što su:

 • umor
 • bol u zglobovima
 • kožni osipi
 • groznica

Kako se vrši analiza?

Analiza se izvodi na osnovu uzorka krvi pacijenta. Nakon vađenja krvi, sprovodi se tzv. indirektna imunofluorescencija (IIF) na HEP-2 ćelijama. Rezultati testa mogu ukazivati na prisustvo i koncentraciju antinuklearnih antitela, kao i na specifični obrazac fluorescencije koji može ukazivati na određenu vrstu bolesti.

Specifičnosti i podvrste analize

ANA HEP-2 (Antinuklearna At HEP-2) test ima nekoliko podtipova, a svaki od njih je usmeren na specifične proteine unutar jezgra ćelije. Na primer, moguće je testirati prisustvo antitela koja ciljaju histone, DNA, RNP, Ro, La, Scl-70 i druge. Identifikacija specifičnih antitela može pomoći u preciznijem dijagnostikovanju bolesti.

Ponekad, rezultati testa mogu biti lažno pozitivni, što znači da test pokazuje prisustvo antitela, iako pacijent nema autoimunu bolest. Ovo se može desiti usled infekcija, upotrebe određenih lekova, ili kod starijih osoba.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 5 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.