ANA (Antinuklearna At)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1300,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

U IntroLab laboratoriji Beograd nudimo kompletan spektar usluga ANA (Antinuklearna At) testiranja, uključujući sve podvrste analiza koje vam mogu pružiti potpune informacije o vašem zdravstvenom stanju. Sa našim stručnim timom možete biti sigurni da su vaše zdravstvene informacije u najboljim rukama.

Šta je ANA (Antinuklearna At)?

ANA, ili Antinuklearna Antitela, su specifične vrste antitela koje naše telo proizvodi kao odgovor na određene autoimune poremećaje.

ANA antitela imaju ključnu ulogu kao biomarkeri u dijagnostici i praćenju mnogih autoimunih bolesti, naročito onih koje se svrstavaju u sistemsku grupu bolesti vezivnog tkiva poput sistemskog lupusa eritematosusa (SLE), reumatoidnog artritisa, Sjögrenovog sindroma i sklerodermije. Ova antitela su specifično usmerena protiv određenih proteinskih struktura unutar jezgra ćelija (nukleus), kao što su različiti tipovi nukleoproteina, centromere, histoni i druge. Iz tog razloga, nazivaju se „antinuklearna“ antitela. Dok u normalnim okolnostima naš imunološki sistem ne reaguje na sopstvene ćelijske komponente, u slučaju određenih autoimunih poremećaja dolazi do gubitka ove tolerancije. Kao rezultat, telo počinje proizvoditi autoantitela, uključujući i ANA.

Zašto ANA (Antinuklearna At) analiza bitna?

Merenje ANA je ključni indikator za autoimune bolesti kao što su lupus, reumatoidni artritis, sklerodermija i mnoge druge. Test je koristan ne samo za detekciju ovih stanja, već i za praćenje njihovog napredovanja i efikasnosti terapije.

Kada je potrebno uraditi ANA test?

ANA test je potrebno uraditi kada postoje simptomi koji upućuju na autoimunu bolest. Ovo može uključivati nespecifične simptome kao što su:

  • umor
  • bol u zglobovima
  • osip na koži
  • groznica

Kako se tumače rezultati?

Rezultati ANA testa se obično prikazuju kao titar – razrjeđenje pri kome se još uvek mogu detektovati antitela. Veći titar znači veću koncentraciju antitela u krvi. Pozitivan ANA test može biti indikacija autoimune bolesti, ali rezultat može biti i lažno pozitivan, posebno kod starijih osoba. Osim toga, određeni lekovi i infekcije mogu takođe izazvati pozitivan rezultat. Negativan rezultat obično ukazuje da autoimuna bolest nije prisutna, ali negativan rezultat ne isključuje potpuno mogućnost bolesti.

Specifičnosti i podvrste analize?

ANA (Antinuklearna At) test može detektovati prisustvo antinuklearnih antitela, ali ne može odrediti koja specifična antitela su prisutna. Ako je ANA test pozitivan, obično se vrši dodatno testiranje da se identifikuju specifična antitela. Ovi testovi mogu pomoći u preciznijem dijagnostikovanju određene autoimune bolesti.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Idealno bi bilo da se uzorak ne uzima odmah nakon jela.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.