Aluminijum u urinu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

3000,00 rsd

Obrtno Vreme

15 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Analiza aluminijum u urinu je test koji se koristi za procenu toksičnosti aluminijuma. Aluminijum je metal koji se nalazi u velikim količinama u našoj okolini. Svi smo izloženi malim količinama ovog metala kroz vazduh, hranu, vodu i zemljište. Takođe, on se nalazi u bojama, posuđu, dezodoransima i lekovima kao što su antacidi, lekovi protiv dijareje i lekovi protiv čira. Ova analiza urina se može obaviti u IntroLab-u. Poznati smo kao biohemijska laboratorija Beograd koju odlikuje učtivo i efikasno osoblje.

Zašto se izvodi analiza?

Analiza aluminijuma u urinu se najčešće izvodi iz sledećih razloga:

 • Da bi se pratila izloženost aluminijumu
 • Da bi se pratili metalni implantati

Vaš lekar može naručiti ovaj test ako primeti određene simptome koji ukazuju na intoksikaciju aluminijumom. Ovi simptomi uključuju:

 • Konvulzije
 • Spor rast kod dece
 • Konfuziju
 • Slabost mišića
 • Bolove u kostima i deformitete
 • Probleme sa govorom

Međutim, krvni test daje preciznije rezultate za nivoe aluminijuma u telu, pa se test urina ne preporučuje kod rutinskog skrininga.

Kako se pripremiti za analizu aluminjum u urinu?

Za ovaj test nije potrebna posebna priprema. Obavestite svog lekara o svim lekovima koje uzimate na recept i bez recepta, kao i o dodacima ishrani koje uzimate, jer neki od njih mogu sadržati ovaj metal i uticati na ishod ove biohemijske analize urina. Uz to, vaš lekar može vam naložiti da prestanete sa uzimanjem nekih lekova pre testa. Ako ste primili kontrastno sredstvo koje sadrži gadolinijum ili jod, sačekajte najmanje 96 sati pre prikupljanja uzorka urina, jer oni isto mogu uticati na rezultate. Ova sredstva se obično daju pacijentima pre rendgenskog snimanja ili CT skeniranja.

Kako se izvodi analiza?

Test aluminijum u urinu se izvodi na uzorku urina sakupljenom u periodu od 24 sata. Vaš lekar ili medicinska sestra će vam objasniti postupak i reći vam kada da počnete sa sakupljanjem mokraće.

Sakupljanje urina je veoma siguran postupak i ne uključuje nikakve rizike. Međutim, rezultati testa mogu biti pogođeni određenim faktorima, kao što su:

 • Ne čuvanje mokraće na hladnom mestu
 • Ne prikupljanje svih porcija urina tokom dana
 • Sakupljanje urina van predviđenog perioda

Rezultati analize aluminijum u urinu

Normalni nivoi aluminijuma u 24-časovnom testu urina su manji od 10 mcg/24 h (mikrograma za 24 sata). Ako su vaši rezultati ispod ove vrednosti, to ukazuje da je izloženost aluminijumu unutar sigurnih granica. Ako izlučite više od 10 mcg aluminijuma u 24 sata, to je pokazatelj prekomerne izloženosti ovom metalu.

Bitno je napomenuti da judi koji su na helacionoj terapiji, terapiji za toksičnost gvožđa ili aluminijuma, izlučuju više aluminijuma u urinu. Isto tako, oni koji imaju proteze na bazi ovog metala imaju veću koncentraciju ovog metala u mokraći.

U zavisnosti od vaših rezultata, vaš lekar može naručiti dodatne testove kako bi potvrdio intoksikaciju aluminijumom. Takođe, može vam savetovati kako da ograničite izloženost preko ishrane i drugih izvora.

Analiza aluminijum u urinu je važan test koji može pomoći u dijagnostikovanju različitih stanja. Ako imate pitanja o istoj, obratite se laboratoriji IntroLab u Beogradu. Naš stručni tim je tu da vam pruži sve potrebne informacije, kao i podršku.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: 24h urin

Obrtno vreme: 15 dana

Priprema: Pripremiti bocu za sakupljanje 24h urina (proceniti da li je potrebna 1 ili više boca od 2l. Prvu jutarnju porciju urina odbaciti (ne sipa se u bocu). Sve ostale porcije urina u toku dana i noći sakupljati u bocu. Prvu jutarnju porciju sledećeg dana dodati u bocu i celokupnu količinu urina dostaviti u laboratoriju na analizu. Za određene analize je potrebno prvo sipati konzervans u bocu – za postupak pitati u laboratoriji.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.