ALT(SGPT)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

150,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

Analiza ALT(SGPT) je jedna od najtraženijih laboratorijskih analiza dostupnih unutar IntroLab laboratorije za vađenje krvi Beograd. ALT analize, uključujući i SGPT analizu, služe za procenu funkcionalnog stanja jetre, te su ključne u dijagnostikovanju različitih oboljenja ovog vitalnog organa. Uz to, ALT cena analize je konkurentna i pristupačna svima.

Šta je ALT (SGPT)?

ALT, ili alanin aminotransferaza, poznat i kao serum glutamik-piruvik transaminaza (SGPT), je enzim koji se nalazi uglavnom u ćelijama jetre. Njegovo povećano oslobađanje u krv ukazuje na oštećenje ili bolest jetre, poput hepatitisa, ciroze ili toksičnih oštećenja.

Rezultati ove analize mogu pomoći Vašem lekaru da utvrdi da li postoje problemi sa Vašom jetrom, kao i da prati tok i uspešnost terapije ukoliko je lečenje već započeto. Važno je napomenuti da povišeni nivoi ALT (SGPT) mogu ukazivati i na oboljenja drugih organa, poput srca ili mišića, stoga se često koristi u kombinaciji sa drugim testovima za postavljanje tačne dijagnoze.

Alt analize (SGPT) – Indikacije

Biohemijske analize krvi alt (SGPT) se često preporučuju kada postoji sumnja na bolest jetre ili se procenjuje funkcija jetre. Neke od situacija kada bi lekar mogao da naruči ovaj test uključuju:

  • Sumnja na virusni hepatitis (najčešće hepatitis A, B ili C)
  • Sumnja na oštećenje jetre usled dugotrajne upotrebe određenih lekova ili konzumacije alkohola
  • Simptomi koji mogu ukazivati na bolest jetre, kao što su žutica (žuta prebojenost kože i beonjača), tamna mokraća, svrab, umor, gubitak apetita, otečen stomak
  • Praćenje efekata terapije za bolest jetre
  • Kontrola funkcije jetre pre, tokom i nakon hirurških zahvata

Tumačenje rezultata

Nivoi ALT (SGPT) se mere u jedinicama po litru krvi (U/L). Referentne vrednosti biohemijske analize krvi u smislu ovog enzima mogu varirati u zavisnosti od nekolicine faktora, ali obično se kreću između 7 i 55 U/L.

  • Normalni nivoi ALT(SGPT): ukazuju da je funkcija jetre verovatno normalna. Međutim, normalne vrednosti ne isključuju uvek bolest jetre.
  • Povišeni nivoi ALT(SGPT): ukazuju na oštećenje ili bolest jetre. Visok nivo ALT može biti znak akutne ili hronične bolesti jetre, poput hepatitisa, ciroze, alkoholne bolesti jetre ili nealkoholne masne bolesti jetre. Takođe, visok nivo ALT može biti uzrokovan oštećenjem drugih organa, kao što su srce ili mišići.

Važno je razumeti da rezultati ALT (SGPT) analize ne mogu sami ukazati na specifičnu bolest. Obično se koriste u kombinaciji sa drugim testovima kako bi se postavila tačna dijagnoza. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom ili medicinskim stručnjakom za precizno tumačenje rezultata.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Međutim, ne preporučuje se uzimanje uzorka neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.