Alfa amilaza u urinu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

140,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Alfa amilaza u urinu je jedan od parametara koji se može analizirati u IntroLab-u, koja je vodeća biohemijska laboratorija Beograd. U ovom tekstu, detaljno ćemo objasniti šta je to tačno alfa amilaza i zbog čega je ova analiza urina od visokog značaja za zdravlje pacijenata.

Šta je to alfa amilaza u urinu?

Alfa amilaza je enzim koji se obično nalazi u gušterači i pljuvačnim žlezdama. Prisustvo ovog enzima u mokraći može ukazivati na određene zdravstvene probleme, uključujući poremećaje u gušterači, bubrezima ili drugim organima.

Ko vrši analizu?

Ovaj test možete obaviti unutar prostorija IntroLab laboratorije. Naš tim stručnjaka, koji se sastoji od iskusnih laboratorijskih tehničara, vrši ovu analizu sa visokim nivoom tačnosti i pouzdanosti.

Kada se preporučuje analiza alfa amilaze u urinu?

Analiza alfa amilaze u urinu se često preporučuje kada postoji sumnja na patološko stanje povezano sa gušteračom, kao što su pankreatitis, tumori gušterače ili drugi poremećaji. Takođe, može se preporučiti kada postoji sumnja na oštećenje bubrega ili drugih organa.

Tumačenje rezultata

Tumačenje rezultata analize alfa amilaze u urinu može biti specifično za svakog pacijenta i zavisi od mnogih faktora, uključujući simptome, medicinsku istoriju i druge biohemijske analize urina Ipak, evo nekoliko konkretnih primera tumačenja rezultata:

  • Normalan nivo alfa amilaze u mokraći obično se kreće u rasponu od 2-8 U/L. U ovom slučaju, to ukazuje na normalno funkcionisanje gušterače i drugih organa koji proizvode ovaj enzim. Ovi rezultati su obično očekivani i nisu indikacija za daljnje istraživanje ili terapiju..
  • Povišeni nivoi alfa amilaze u urinu mogu ukazivati na moguće medicinske problem. Na primer, ako je nivo alfa amilaze značajno povišen, to može biti znak akutnog pankreatitisa koji zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Takođe, drugi mogući uzroci povišene alfa amilaze u urinu mogu uključivati tumorske promene u gušterači, blokade u izvodnom kanalu gušterače ili druga oboljenja.
  • Smanjeni nivoi alfa amilaze u urinu nisu česti, ali takođe ukazuju na potencijalne probleme. Na primer, to može biti povezano sa oštećenjem gušterače, smanjenom proizvodnjom enzima ili drugim metaboličkim poremećajima.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Urin

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Doneti svež, prvi jutarnji urin (srednji mlaz), u bočici za urin. Pre sakupljanja uzorka obaviti toaletu spoljnih genitalija. Minimalna kolicina urina potrebna za analizu je 10-15mL. Uzorak urina se mora analizirati u roku od 2h od uzorkovanja ili nakon 4h ako se čuva u frižideru. Žene ne treba da sakupljaju urin za vreme menstruacije.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.