Aldosteron

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1600,00 rsd

Obrtno Vreme

5 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

U svetu moderne medicine, analize su neophodne za otkrivanje i praćenje mnogih bolesti. Jedna od važnih analiza koje se rade u našoj laboratoriji je i analiza aldosterona. IntroLab laboratorija je opremljena najnovijim tehnologijama i stručnim osobljem koje provodi ove analize.

Šta je Aldosteron?

Aldosteron je glavni mineralokortikoidni hormon, steroidni hormon koji se proizvodi u zoni glomerulosa kore nadbubrežne žlezde. Ova mala žlezda se nalazi iznad bubrega i igra ključnu ulogu u regulaciji količine soli i vode u vašem telu, što utiče na krvni pritisak. Preciznije, aldosteron pomaže bubrezima da zadrže natrijum, što dovodi do zadržavanja vode, dok u isto vreme podstiče izlučivanje kalijuma. Zadržavanje natrijuma i vode pomaže u povećanju volumena krvi i pritiska.

Proizvodnja i lučenje aldosterona se regulišu delikatnim sistemom nazvanim renin-angiotenzin-aldosteron sistemom (RAAS). Kada krvni pritisak opadne, bubrezi oslobađaju renin, koji zatim podstiče proizvodnju angiotenzina. Angiotenzin je taj koji dalje signalizuje adrenalnoj žlezdi da pojača proizvodnju aldosterona. Upravo ovaj sistem omogućava telu da održava stabilan krvni pritisak i ravnotežu elektrolita, što je ključno za normalno funkcionisanje svih organa i sistema u telu.

Kada se radi analiza Aldosterona?

Analiza Aldosterona se obično radi kada postoji sumnja na poremećaj koji može uticati na proizvodnju ovog hormona. Na primer, ako imate visok krvni pritisak koji se loše kontrolise lekovima, lekar može preporučiti Aldosteron analizu. Ovaj test se takođe može raditi ako imate nizak nivo kalijuma u krvi (hipokalemija) koji nije povezan sa jasnim uzrokom.

Analiza Aldosterona se često koristi u dijagnozi različitih stanja kao što su Connov sindrom (hiperaldosteronizam), koji se karakteriše prekomernom proizvodnjom aldosterona, ili Addisonova bolest, gde nadbubrežna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, uključujući aldosteron. Odluka o tome da li je potrebno uraditi Aldosteron test donosi se u dogovoru sa lekarom, na osnovu simptoma, medicinske istorije i rezultata drugih testova.

Zašto se radi Aldosteron analiza?

Analiza Aldosterona je bitna jer pomaže u:

  • Identifikaciji poremećaja povezanih sa nadbubrežnom žlezdom.
  • Utvrđivanju da li nadbubrežna žlezda proizvodi previše ili premalo aldosterona
  • Diagnostikovanju stanja koja dovode do visokog ili niskog krvnog pritiska.
  • Otkrivanju abnormalnosti u nivoima elektrolita kao što su natrijum i kalijum.
  • Praćenju efikasnosti terapije za ova stanja.
  • Informisanom donošenju odluka o najboljem tretmanu za pacijenta.

Povišene i niske vrednosti Aldosterona

Povišene vrednosti aldosterona mogu ukazivati na različita stanja. Najčešće je to primarni hiperaldosteronizam, poznat i kao Connov sindrom, gde nadbubrežna žlezda proizvodi previše aldosterona. Ovo stanje može dovesti do visokog krvnog pritiska i niskog nivoa kalijuma. Druga stanja koja mogu uzrokovati povećane vrednosti aldosterona uključuju određene vrste tumora nadbubrežne žlezde, bubrežnu arterijsku stenozu, ili stanja poput srčane slabosti, ciroze jetre i nefrotskog sindroma.

Niske vrednosti aldosterona mogu biti posledica stanja kao što je Addisonova bolest, gde nadbubrežna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona kao i sa Cushingovim sindromom. Takođe, neki lekovi, poput određenih diuretika i antihipertenziva, mogu dovesti do smanjenja nivoa aldosterona. Simptomi niskih vrednosti aldosterona mogu uključivati nizak krvni pritisak, umor, gubitak težine, povećanu želju za solju, hiperpigmentaciju kože i vrtoglavicu. Razgovor sa lekarom o rezultatima testa je od ključnog značaja za određivanje daljeg toka lečenja ili praćenja stanja.

Priprema za Aldosteron test

Za tačne rezultate Aldosteron testa, neophodno je prekinuti terapiju lekovima za snižavanje pritiska, kao što su spironolakton i diuretici koji čuvaju kalijum, nekoliko nedelja pre testiranja, uz dogovor sa lekarom. Na dan testiranja, pacijenti treba da budu natašte i da hodaju barem 30 minuta pre uzimanja uzorka krvi. Izbegavanje određenih namirnica i pića koji mogu uticati na nivoe aldosterona je takođe preporučljivo.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 5 dana

Priprema: Pre Aldosteron testa, neophodno je privremeno prekinuti terapiju sa lekovima kao što su spironolakton i diuretici, uz dogovor sa lekarom, nekoliko nedelja pre testiranja. Na dan testiranja, pacijent treba da provede najmanje 30 minuta u laganom hodu pre uzimanja uzorka krvi.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.