Albumin

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

150,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

Analiza albumin se koristi za kvantitativno određivanje nivoa albumina u krvi. Albumin je važan protein koji se proizvodi u jetri i ima ključnu ulogu u održavanju onkotskog pritiska u krvnim sudovima, transportu različitih supstanci i regulaciji ravnoteže tečnosti. Analiza albumina se često koristi kao deo rutinskog panela laboratorijskih testova za procenu opšteg zdravstvenog stanja, praćenje hroničnih bolesti ili pružanje informacija o efikasnosti terapije. Kao i mnoge druge biohemijske analize, ovu možete uraditi u sklopu privatne laboratorije Beograd, IntroLab.

Kada je analiza albumin indikovana?

Analiza albumina se koristi kao deo dijagnostičkog procesa za otkrivanje oboljenja jetre i bubrega, kao i za procenu nutritivnog statusa pacijenta. S tim u vezi, indikacije za određivanje nivoa albumina uključuju:

  • Rutinski medicinski pregled: Analiza albumina se često vrši kao deo rutinskog panela laboratorijskih testova kako bi se procenio opšti zdravstveni status pacijenta.
  • Znakovi i simptomi oboljenja jetre ili bubrega: Osobe koje ispoljavaju simptome poput umora, gubitka apetita, žutice ili otoka mogu biti podvrgnute ovom testu radi procene funkcije jetre i bubrega.
  • Sumnja na malapsorpciju ili malnutriciju: Kod osoba kod kojih postoji sumnja na probleme sa apsorpcijom hranljivih materija ili na nutritivne nedostatke, ova anlaliza može pružiti informacije o njihovom nutritivnom statusu.
  • Praćenje nutricionog statusa kod hospitalizovanih pacijenata: Albumin se često prati kod pacijenata koji su hospitalizovani kako bi se procenila njihova nutritivna podrška i identifikovali eventualni nutritivni nedostaci.
  • Priprema pred operacije: Pre nekih hirurških procedura, analiza albumina može biti deo pripreme pacijenta kako bi se procenio njihov nutricionistički status i utvrdila njihova sposobnost da podnesu zahvat.

Tumačenje biohemijske analize krvi u pogledu albumina

Ako rezultat analize pokazuje normalan nivo albumina u krvi pacijenta, to ukazuje na adekvatan nutritivni status i funkciju jetre. Ovo je očekivan rezultat kod zdravih osoba.

Ako rezultat analize pokazuje snižen nivo albumina, to može ukazivati na oboljenja jetre (kao što je ciroza ili hepatitis), oboljenja bubrega, malapsorpciju ili malnutriciju.

Povišeni nivo albumina je relativno retka pojava, ali može biti povezan sa dehidracijom ili drugim stanjima koja izazivaju koncentracionu promenu albumina u odnosu na vodu u krvi.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Međutim, ne preporučuje se uzimanje uzorka neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.