Adeno i Rota virusi u stolici

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1500,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Prikupljanje stolice

Kategorija

Analiza stolice

Analiza stolice za detekciju prisustva Rotavirusa i/ili Adenovirusa je dijagnostička procedura koja se izvodi u IntroLab laboratoriji na Vračaru. Rotavirus je najčešći uzročnik gastroenteritisa kod dece mlađe od 5 godina, dok je Adenovirus drugi najčešći uzročnik virusnog enteritisa kod dece mlađe od 2 godine. S obzriom da se Adeno i Rota virusi u stolici mogu naći relativno često, jako je bitno na vreme utvrditi njihovo pristustvo.

Kada su Adeno i Rota virusi u stolici potencijalno pristutni?

Ukoliko se susrećete sa simptomima kao što su mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u predelu želuca, ili ako primećujete učestale, neformirane stolice i povišenu temperaturu kod Vas ili kod Vašeg deteta, preporučuje se da uradite analizu stolice na prisustvo Rotavirusa i Adenovirusa.

Ovi virusi se prenose putem direktnog kontakta sa zaraženom osobom ili putem hrane. Takođe, Rotavirus i Adenovirus mogu preživeti na površinama kao što su predmeti, igračke i ruke.

Infekcije ovim virusima obično su blage kod odraslih, ali kod dece mogu biti ozbiljnije, praćene povraćanjem, učestalim, neformiranim stolicama i povišenom temperaturom. Posebno su česte u dečjim kolektivima i bolnicama zbog kapljičnog prenosa, tj. širenja sitnih kapljica pljuvačke u vazduhu prilikom govora, kijanja i kašljanja zaražene osobe.

Kako izgleda uzorkovanje?

Za analizu Rotavirusa i Adenovirusa, uzorak se uzima od sveže neformirane stolice, u količini jedne kafene kašičice, koja se sakuplja u posebnu posudu za stolicu. Važno je da uzorak ne bude pomešan sa urinom ili vodom iz WC šolje. Nakon prikupljanja, uzorke treba što pre doneti u laboratoriju radi testiranja.

Ukoliko je neophodno, uzorak stolice može se čuvati na temperaturi od 2-8°C do 2 dana, ili se može zamrznuti na -20°C za duži vremenski period. Ove mere čuvanja omogućavaju očuvanje integriteta uzorka stolice i očekivanih rezultata testiranja.

Tumačenje rezultata

Rezultati testa za analizu Rotavirusa i Adenovirusa izveštavaju se kao pozitivni ili negativni. Mešutim, važno je napomenuti da negativan rezultat testa ne isključuje mogućnost infekcije Rotavirusom ili Adenovirusom. U određenim situacijama, infekcija može biti prisutna iako nije detektovana testom. Zbog toga je važno konsultovati se sa lekarom koji će uzeti u obzir i druge faktore prilikom postavljanja dijagnoze.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Stolica

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.