ACTH

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1200,00 rsd

Obrtno Vreme

2 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

ACTH analiza ima veliku važnost u proceni hormonalnog statusa pacijenata i dijagnostici različitih endokrinih poremećaja. Laboratorija IntroLab pruža pouzdane rezultate analize ACTH u Beogradu, uz stručno tumačenje rezultata i individualizovane preporuke za pacijente.

Šta je ACTH?

ACTH (adrenokortikotropni hormon) je polipeptidni hormon koji se luči iz prednjeg režnja hipofize, male žlezde smeštene u mozgu. Njegova glavna uloga je stimulacija sinteze i lučenja kortizola iz nadbubrežnih žlezda. Kortizol, hormon koji reguliše metaboličke procese, imunološki odgovor i reakciju na stres, ima važnu ulogu u održavanju homeostaze organizma.

Vrednosti ACTH hormona

Nivoi ACTH u krvi variraju tokom dana, sa najvišim vrednostima ujutru i najnižim vrednostima uveče. Ova cirkadijalna varijacija je regulisana složenim mehanizmima u mozgu. Poremećaji u lučenju ACTH mogu rezultirati različitim zdravstvenim stanjima.

Visoki nivoi ACTH mogu ukazivati na:

 • Tumore nadbubrežnih žlezda
 • Hipopituitarizam
 • Prekomernu upotreba steroidnih lekova i supstanci

Niske vrednosti ACTH mogu ukazivati na:

 • Addisonovu bolest
 • Kušingovu bolest
 • ektopične ACTH-produkujuće tumore

Kada se radi ACTH analiza?

Analiza ACTH se preporučuje u sledećim situacijama:

 • Sumnja na poremećaje u lučenju kortizola: Analiza ACTH se koristi za procenu funkcije nadbubrežnih žlezda i identifikaciju eventualnih poremećaja u lučenju kortizola. To može obuhvatati stanja kao što su Cushingov sindrom, Addisonova bolest ili drugi poremećaji vezani za nadbubrežne žlezde i hipofizu.
 • Diferencijalna dijagnostika: Analiza ACTH može biti korisna u diferencijalnoj dijagnozi između različitih oblika Cushingovog sindroma ili drugih hormonskih poremećaja povezanih sa nadbubrežnim žlezdama i hipofizom.
 • Praćenje terapije: Kod pacijenata koji se već leče zbog hormonskih poremećaja, analiza ACTH se može koristiti za praćenje efikasnosti terapije i procenu odgovora organizma na terapiju.

Stanja i bolesti koje se mogu dijagnostikovati analizom ACTH:

 • Kušingov sindrom se manifestuje kao skup simptoma i znakova koji su povezani sa visokom koncentracijom kortizola u krvi, bez obzira na izvor tog viška hormona.
 • Kušingova bolest je stanje koje se najčešće javlja kao posledica prisustva tumora u hipofizi koji prekomerno luči ACTH hormon. Ova prekomerna produkcija ACTH dovodi do povećane koncentracije kortizola u krvi, što izaziva različite simptome i znakove koji su posledica delovanja kortizola na organizam.
 • Addisonova bolest predstavlja stanje koje se javlja kada je koncentracija kortizola snižena zbog oštećenja nadbubrežnih žlezda
 • Tumori hipofize- Određeni tumori hipofize, kao što su adenomi ili karcinomi, mogu uticati na lučenje ACTH i izazvati hormonalne disbalanse.
 • Sekundarna adrenalna insuficijencija je stanje u kojem se javlja smanjena sekrecija kortizola kao rezultat poremećaja u funkciji hipofize.
 • Poremećaji u hipotalamusu, razne traume, tumori i oštećenja na mozgu mogu biti faktori koji doprinose pojavi poremećaja u lučenju ACTH hormona.

Ektopična produkcija ACTH

Ektopična produkcija ACTH (adrenokortikotropni hormon) se javlja kada ACTH nije proizveden u hipofizi, već u drugim delovima tela, obično kao posledica tumora. Najčešći uzrok ektopične produkcije ACTH je karcinom malih plućnih ćelija, koji se povezuje sa ovim stanjem u većini slučajeva. Međutim, postoje i drugi tumori koji mogu proizvesti ACTH, kao što su timusni tumori, pankreasni adenokarcinomi ili bronhijalni karcinoidi.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 2 dan

Priprema: ACTH koncentracije u organizmu variraju tokom dana, sa najvišim vrednostima ujutru i najnižim vrednostima uveče. Obično se uzorak krvi uzima oko 8 sati ujutru. Pre vađenja krvi, lekar može preporučiti da se izbegava unos hrane i pića u periodu od 10 do 12 sati.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.