Acidorezistentni bacili DMP

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1100,00 rsd

Obrtno Vreme

5-7 dana

Uzorkovanje

Uzimanje uzorka biološkog materijala.

Kategorija

Mikrobiologija

Acidorezistentni bacili DMP analiza je specijalizovani mikrobiološki test koji se izvodi u laboratoriji kako bi se identifikovali određeni tipovi bakterija koje su otporne na kiselinu. Ova analiza je posebno važna za detektovanje bakterija kao što su Mycobacterium tuberculosis, uzročnik tuberkuloze. Ovu anlizu mozete zakazati kod nas u IntroLab laboratoriji.

Šta su Acidorezistentni bacili DMP ?

Acidorezistentni bacili DMP (dekolorizovani metilen plavim) su specifična grupa bakterija koje su otporne na kiselinu i koje se često povezuju sa Mycobacterium tuberculosis, uzročnikom tuberkuloze. Ove bakterije imaju posebnu karakteristiku da zadrže boju nakon tretmana snažnim kiselinama i alkoholom, što im omogućava da se vizualizuju pod mikroskopom.

Zašto se radi analiza Acidorezistentnih Bacila DMP?

Analiza se radi kako bi se otkrile infekcije izazvane acidorezistentnim bacilima, uključujući, ali ne ograničavajući se na tuberkulozu. Ova analiza je ključna u ranom otkrivanju ovih bolesti, što omogućava pravovremeno lečenje i povećava šanse za oporavak.

Postupak analize

Analiza Acidorezistentnih Bacila DMP obuhvata uzimanje uzoraka biološkog materijala, kao što je sputum, urin, krv ili tkivo, u zavisnosti od kliničke sumnje. Uzorak se zatim tretira specijalnom bojom (najčešće Ziehl-Neelsen ili auramin-rhodamin) koja omogućava da acidorezistentne bakterije zadrže boju čak i nakon tretmana kiselinom. Ove bojene bakterije se potom mogu videti pod mikroskopom. Ovaj proces omogućava stručnjacima da identifikuju prisustvo i vrstu acidorezistentnih bacila, čime se omogućava precizna dijagnoza i odgovarajuće lečenje.

Specificnosti i podvrste analize

Analiza Acidorezistentnih Bacila DMP pruža fleksibilnost u smislu uzorkovanja i primenjenih tehnika. Vrsta uzorka – bilo da je to sputum, urin, cerebrospinalna tečnost ili biopsijski uzorak tkiva – zavisi od kliničkog konteksta i specifične sumnje. Način bojenja bakterija, neophodan za njihovu vizualizaciju pod mikroskopom, takođe može varirati; najčešće se koriste metode Ziehl-Neelsen i auramin-rhodamin, svaka sa svojim prednostima. Važno je napomenuti da, iako je ova analiza efikasna u detekciji bakterija roda Mycobacterium, ne razlikuje među specifičnim vrstama ili sojevima unutar ove grupe. Za to su potrebne dodatne analize, kao što su kultura ili PCR testiranje, koje omogućavaju precizniju identifikaciju.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Sputum, urin, krv ili tkivo.

Obrtno vreme: 5-7 dana

Priprema: Priprema za analizu Acidorezistentnih Bacila DMP obično ne zahteva specifične korake, ali se preporučuje da se konsultujete sa svojim zdravstvenim radnikom za uputstva u vezi sa uzimanjem uzorka biološkog materijala, kao što je sputum, urin, krv ili tkivo.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.