5- HIAA

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1420,00 rsd

Obrtno Vreme

do 4 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

5-HIAA test je analiza urina koja se koristi za merenje nivoa 5-hidroksiindolacetne kiseline (5-HIAA). Ova kiselina je produkt metabolizma serotonina u jetri. Serotonin je hormon koji igra ključnu ulogu u prenosu nervnih impulsa, utiče na san i raspoloženje. Normalno se izlučuje putem mokraće. Ova vrsta biohemijske analize urina je deo usluga privatne laboratorije Beograd, IntroLab.

Zašto se radi 5-HIAA test?

Ova analiza se najčešće radi ako postoji sumnja na karcinoidni tumor. Ovi tumori luče serotonin, što dovodi do povećane proizvodnje 5-HIAA. Simptomi karcinoidnog tumora mogu biti različiti, ali tipično uključuju:

  • crvenilo lica i vrata
  • dijareju i abdominalne grčeve
  • mučninu i povraćanje
  • nizak krvni pritisak
  • neobjašnjen gubitak težine
  • nepravilan rad srca
  • suzne oči
  • simptome slične astmi
  • seksualnu disfunkciju kod muškaraca

Kako se izvodi analiza?

Za ovu analizu potreban je uzorak urina sakupljen tokom 24 sata. Važno je da se uzorak čuva na hladnom, tamnom mestu tokom sakupljanja.

Tumačenje rezultata

Normalni rezultati su od 2 do 9 miligrama (mg) 5-HIAA tokom 24 sata. Žene obično imaju niže nivoe od muškaraca. Povišeni nivoi 5-HIAA mogu ukazivati na karcinoidne tumore, nekarcinoidne tumore, cističnu fibrozu ili malapsorpciju. Smanjeni nivoi 5-HIAA mogu ukazivati na depresiju ili migrene.

Priprema za test

Preporučuje se da se ne konzumiraju namirnice koje sadrže serotonin najmanje 3 dana pre testa ili tokom perioda testiranja. Takođe, može biti potrebno daprestanete da uzimate određene lekove pre testa. Obavezno obavestite vašeg lekara o svim lekovima, vitaminima i suplmentima koje uzimate. Ovo uključuje lekove koji se ne izdaju na recept i bilo koje ilegalne droge koje možda konzumirate.

Mogući faktori koji utiču na rezultate

Konzumacija određenih namirnica koje sadrže serotonin može povećati nivoe 5-HIAA. Ove namirnice uključuju banane, ananas, kivi, šljive, paradajz, patlidžan, avokado, pa i određene vrste oraha, kao što su orasi i pekani (Američki orasi). Takođe, određeni lekovi mogu povećati ili smanjiti nivoe 5-HIAA. U ove lekove spadaju acetaminofen, etil alkohol, neki antidepresivi, lekovi za kašalj ili antihistaminike, lekovi za opuštanje mišića. Naporna fizička aktivnost takođe može povisiti nivo 5-HIAA.

Bezbednost testa

Ovaj test je u potpunosti bezbedan, te ne nosi nikakve rizike po zdravlje pacijenata.

Cena i vreme potrebno za dobijanje rezultata 5-HIAA testa

Kako biste uradili 5-HIAA test u laboratoriji IntroLab u Beogradu, potrebno je da izdvojite 1.420,00 dinara. Rezultati su obično dostupni u roku od 4 dana.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: 24h urin

Obrtno vreme: do 4 dana

Priprema: Pripremiti bocu za sakupljanje 24h urina (proceniti da li je potrebna 1 ili više boca od 2l. Prvu jutarnju porciju urina odbaciti (ne sipa se u bocu). Sve ostale porcije urina u toku dana i noći sakupljati u bocu. Prvu jutarnju porciju sledećeg dana dodati u bocu i celokupnu količinu urina dostaviti u laboratoriju na analizu. Za određene analize je potrebno prvo sipati konzervans u bocu – za postupak pitati u laboratoriji.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.