17-OH-Kortikosteroidi

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2180,00 rsd

Obrtno Vreme

do 8 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

17-OH-kortikosteroidi su produkti metabolizma kortizola i drugih adrenokortikotropnih hormona (ACTH). Ova vrsta biohemijske analize urina se koristi za procenu funkcije nadbubrežnih žlezda i hipofize. Naša laboratorija Vračar, IntroLab, pruža analizu 17-OH-kortikosteroidi u urinu, omogućavajući vam da dobijete rezultate koji vam pomažu da očuvate svoje zdravlje.

Šta su 17-OH-kortikosteroidi?

17-OH-kortikosteroidi su grupa supstanci koje se formiraju tokom razgradnje kortizola i drugih adrenokortikotropnih hormona. Ovi hormoni uključuju aldosteron, kortizol i polne hormone. Nakon što se razgrade, 17-OH-kortikosteroidi se izbacuju iz tela kroz urin.

Zašto je važna analiza 17-OH-kortikosteroidi u urinu?

Ova analiza urina je važna jer može pomoći u dijagnostikovanju različitih medicinskih stanja. Povišene vrednosti 17-OH-kortikosteroida mogu ukazivati na probleme sa nadbubrežnim žlezdama, kao što je Cushingov sindrom, ili na prisustvo tumora nadbubrežne žlezde, hipofize i drugih ektopičnih tumora koji proizvode 17-OH-kortikosteroide. S druge strane, snižene vrednosti mogu ukazivati na Addisonovu bolest, hipofunkciju hipofize (hipopituitarizam) ili hirurško odstranjivanje nadbubrežne žlezde.

Kako se pripremiti za analizu?

Za analizu 17-OH-kortikosteroida potrebno je sakupiti urin tokom 24 sata. Nema posebnih priprema pre testa, ali se preporučuje da se unese dovoljna količina tečnosti pre testa.

Tumačenje Rezultata

Rezultati analize 17-OH-kortikosteroida u urinu se tumače na osnovu referentnih vrednosti, te sa u skladu sa njima utvrđuje da li su nivoi ovih supstanci eventualno sniženi ili povišeni. Normalne vrednosti su 2-7 mg/24h.

Vaš lekar će tumačiti rezultate u kontekstu vaših simptoma, medicinske istorije i drugih testova. Ako imate pitanja o rezultatima, ne oklevajte da se konsultujete sa svojim lekarom, ili pak osobljem naše laboratorije. Na raspolaganju smo vam kada je anliza 17-OH-kortikosteroidi u urinu u pitanju, a takođe smo tu i kada su u pitanju druge laboratorijske analize.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: 24h urin

Obrtno vreme: do 8 dana

Priprema: Pripremiti bocu za sakupljanje 24h urina (proceniti da li je potrebna 1 ili više boca od 2l. Prvu jutarnju porciju urina odbaciti (ne sipa se u bocu). Sve ostale porcije urina u toku dana i noći sakupljati u bocu. Prvu jutarnju porciju sledećeg dana dodati u bocu i celokupnu količinu urina dostaviti u laboratoriju na analizu. Za određene analize je potrebno prvo sipati konzervans u bocu – za postupak pitati u laboratoriji.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.